Bővebben

Intézményeknek

Az eduID egy szabványokon alapuló, elosztott felhasználó-azonosítási szolgáltatás, melynek fő résztvevői az akadémiai szektor intézményei. Az eduID célja, hogy az intézmények közötti és intézményen belüli webes felhasználó-azonosítást egységessé, átláthatóvá és ezáltal könnyen kezelhetővé tegye.

Az eduID-hoz való csatlakozással az intézmény hallgatói, oktatói és kutatói újbóli adminisztráció nélkül igénybe vehetik a saját- illetve partner-intézmények számos szolgáltatását, ezáltal növelhető a felhasználók elégedettsége, és csökkenthető az új szolgáltatások kialakításának és fenntartásának adminisztratív költségei is.

Az eduID-n belül minden felhasználót a saját anyaintézménye azonosít, így a partnerintézmények mentesülnek a vendég-felhasználók adminisztrálásának terhe alól, mindez nagymértékben elősegíti az intézmények közötti kollaborációt, közös e-learning rendszerek kialakítását, közös projektek indítását, a hallgatók és oktatók mobilitását.

Intézményen belüli alkalmazások esetén is jól használható a központi felhasználó-azonosítási szolgáltatás, hiszen átláthatóvá és kontrollálhatóvá teszi a személyes adatok mozgását, nagymértékben csökkenti a többszörözött, redundáns felhasználó-kezelésből származó kockázatokat. Az egységes belépési felület pedig végső soron biztonságtudatosabb, elégedettebb felhasználókat eredményez.

Felhasználóknak

A felsőoktatás nagyfokú önállóságot követel tőled. Napi szinten használnod kell a tanulmányi rendszert, oktatási portálokat, könyvtári és tudományos adatbázisokat, vagy épp csak szeretnéd on-line módon követni a számodra fontos konferenciákat, minél előbb megtudni a vizsgaeredményeid…

Az eduID célja, hogy kinyisson előtted számtalan intézményi és webes szolgáltatást, kényelmesebbé és biztonságosabbá tegye internetes barangolásod.

Miben könnyítheti meg tehát a mindennapi on-line életed az eduID?

Az eduID segítségével egy jelszóval, egy bejelentkezéssel elérheted egyetemed internetes erőforrásait, utánanézhetsz, hogy mely közeli könyvtárban található meg kedvenc regényed, utastársakat találhatsz a hétvégi hazautazáshoz, vagy épp pizzát rendelhetsz az esti tévézéshez. Az eduID segítségével napról napra egyre több személyre szabott szolgáltatás fogad az interneten, mindössze csak az eduID kék bejelentkezés gombra kell kattintanod!

Biztonságos-e az eduID?

Senki nem szereti adatait ismeretleneknek megadni, mégis – manapság szinte nem is létezik olyan internetes szolgáltatás, ahol ne kellene legalább egy felhasználónevet és jelszót választanod. Az eduID
lehetőséget teremt a szolgáltatások számára, hogy a felsőoktatásban résztvevők a saját intézményüknél jelentkezhessenek be, így nem kell minden oldalon újból regisztrálnod, furmányos, még sehol nem használt, de mégis megjegyezhető jelszavakon törnöd a fejed.

Visszatérve a biztonság kérdésére: minden eduID bejelentkezés esetén láthatod, hogy az adott internetes szolgáltatás felé milyen adatokat adsz át, és dönthetsz a bejelentkezés megszakításáról is. Maguk az adatok a szolgáltatón kívül mások számára nem lehallgathatóak, így nem kell félned a visszaélésektől. Az eduID egy széleskörben használt, elfogadott és biztonságos szabványra épül.

De vigyázz: az eduID-hoz tartozó jelszavad semmilyen körülmények között ne add meg senkinek, csak az intézményed által üzemeltetett eduID belépési kapunak!

Szolgáltatóknak

Minőségi internetes szolgáltatás nem működhet valódi felhasználók nélkül. A szolgáltatás értékét meghatározó tényezők közül a legfontosabbak közé tartozik a felhasználók mennyisége, ill. minősége, avagy célozhatósága.

Csatlakozás után szolgáltatását eduID-n keresztül belépve jelenleg bő százezer felhasználó érheti el külön regisztráció nélkül. A folyamat hasonló a napjainkban igen népszerű Facebook Connect szolgáltatáshoz azzal a különbséggel, hogy az eduID-nál a felhasználók köre behatárolt: felsőoktatásban résztvevő hallgatók, kutatók, oktatók körét fedi le.

Jelentős könnyebbség, hogy ezeknek a felhasználóknak nincs szükségük szolgáltató oldali adminisztratív támogatásra, pl. elfelejtett jelszavakhoz kapcsolódó probléma kezelésére. Ez önnek, mint a szolgáltatás üzemeltetőjének egyfelől költségmegtakarítást jelent, hiszen nem kell fenntartania a szükséges támogatási infrastruktúrát, másfelől adatbiztonságot, lévén a felhasználóra vonatkozó alapadatokért nem ön felel, hanem a felhasználót azonosító intézmény.

Mind hazai, mind nemzetközi tapasztalatok alapján elmondható, hogy amely szolgáltatások nyitottak a külső azonosítási megoldások felé, azok kihasználtsága jelentősen emelkedett, hiszen felhasználók egyszerűségre, kényelemre és biztonságra vonatkozó igényeit ki tudják elégíteni azáltal, hogy nem kényszerítik újabb regisztrációs procedúrára.

Csatlakozna, mint szolgáltató?

Ehhez alábbiakra lesz szükség:

 • Dokumentumok kitöltése, aláírása, papír alapon történő elküldése
 • Az alábbi, a leendő szolgáltatásra (SP) vonatkozó adatok elküldése az info@eduid.hu címre:
  • SP metadatájára mutató URL
  • A szolgáltatás neve angolul
  • A szolgáltatás leírása angolul
  • A szolgáltatás kezdőlapjára mutató URL
  • A szolgáltatáshoz tartozó adatvédelmi szabályzatra mutató URL
  • Adminisztratív és technikai kapcsolattartók nevei és emailcímei
  • Az SP által igényelt attribútumok listája
  • Az SP-hez tartozó logo URL-je (opcionális, SSL használata kötelező)